VRIJEME JE ZA KARDIO

Najbolje vrijeme kada kardio trening najviše utičee na vaše masne naslage su jutarnji sati nakon noćnog odmora kada je tijelo u režimu niske energetske ravnoteže. U situaciji kada se probudite i krenete na jutarnju turneju kardio treninga bez doručka, vaše tijelo u uvjetima nedovoljne energije mora ponuditi alternativne izvore predstavljene u obliku masnih kiselina.

Obratite pažnju na intenzitet vašeg kardio programa, za jutarnji trening vrlo je važno da se kardio trening provodi malim intenzitetom i ne traje duže od sat vremena kako bi se izbjegla katabolizam ili slom mišića.

Najbolje vrijeme za kardio trening, ako istovremeno radite i trening s utezima, je vrijeme nakon treninga s utezima. Tokom ove vrste treninga, vaše tijelo također troši kalorije. Energija se crpi iz glikogena koji se prazne i na kraju ostaje samo rezerva u obliku masnih kiselina u kombinaciji s proteinima. U vrijeme kada vaše tijelo već troši kalorije zbog prethodno teških treninga s utezima, pravo je vrijeme da nastavite ovaj proces s adekvatnim kardio treningom. Na ovaj ćete način povećati šanse za sagorijevanje masti – sagorijevajte ih dva puta zaredom!