PRAVILNO DRŽANJE LEĐA KADA VJEŽBATE

Nepravilno držanje tijela i bolovi u leđima sve su češći problem ljudi. Pojavljuje se uglavnom zbog sjedilačkog načina života i višesatnog položaja iza računara ili mobilnog telefona. Sjedeći za računarom ili gledajući mobitel, obično se savijemo prema naprijed, ramena padnu unutra, a vratovi se sagnu. Ovaj položaj tijela postao je toliko karakterističan za korisnike mobilnih telefona da ga danas popularno nazivaju položajem “pametnog telefona”.

Zbog ovog držanja najviše trpe leđa, ramena i vrat, a nakon nekog vremena i vratna kičma. Nakon dugog sjedenja ispred računara, mobitela ili televizije, prvo osjetimo bolove u leđima, često se mišići na našim ramenima zaključaju, posebno oni između lopatice i kičme, ali i mišići na vratu. Bol u vratnoj kičmi dovodi do mučnine i glavobolje, što sve može imati mnogo teže posljedice na tijelo i zdravlje.

Ovaj položaj tijela također utječe na pogoršanje držanja tijela, što dugoročno može dovesti do zakrivljenosti kičme, odnosno skolioze. To se događa iz dva razloga. Prvo je čovjekovo mišićno pamćenje. Tijelo ili mišići pamte položaje u kojima se najduže zadržavaju, uključujući položaj spuštenih ramena, iskrivljenih leđa i savijenog vrata kao i mi dok sjedimo. Nakon nekog vremena takvi položaji tijela postaju prirodniji od anatomski ispravnih, pa će, nakon dugotrajnog pogrbljenog sjedenja, pogrbljeno hodanje tijela izgledati prirodnije i bezbolnije od uspravnog.

Još jedan razlog zašto dugotrajno sjedenje dovodi do lošeg držanja tijela je taj što se mišići leđa opuštaju neaktivnošću. Dok smo zavaljeni u stolici ili fotelji, mišići leđa ne rade i s vremenom počinju slabiti. Ako ih ne osnažimo vježbom, više neće imati snage držati kičmu u ispravnom položaju i počet će se savijati, a mi ćemo čučati.

Zbog toga je važno redovito vježbati mišiće leđa. Dođite u Sport Parki I pokazati ćemo vam nekoliko osnovnih vježbi kojima ćete ojačati mišiće leđa i vrata, ispraviti držanje i smanjiti bolove u vratnoj kičmi.